tiistai 6. elokuuta 2013

Tietoa solariumissa ruskettumisesta


Kesä on hiljalleen loppumassa ja muuttumassa syksyksi. Kesällä on ollut mukavasti aikaa ottaa aurinkoa rannalla, mökillä ja matkoilla. Säiden synkistyessä ja lomien loppuessa haasteena onkin säilyttää kesän aikana muodostunut päivetys.

En pahemmin tykkää makoilla tuntitolkulla auringossa, eikä solariumkaan ole minulle kovin tuttu juttu. Olisi kuitenkin kiva aloittaa opiskelu parin viikon päästä edes hieman päivettyneenä. Päätinkin haastaa itseni ja tutustua solariumissa käyntiin.

Olen lukenut netistä paljon juttuja, kuinka nuoretkin naiset viettävät solariumissa aikaa 20 minuuttia kerrallaan, mikä kuulostaa todella paljolta. En ole missään tapauksessa solarium-ekspertti, mutta olen kuitenkin tutkinut solariumiin liittyviä suosituksia ja kokeillut sitä nyt myös käytännössä. Päätinkin jakaa omat vinkkini. Mielestäni on hyvä kirjoittaa aiheesta, jotta solariumiin haluavat osaavat huomioida siihen liittyvät ilot ja riskit. Jos käytät solariumia, käytä sitä vastuullisesti.

Missään nimessä en kannusta solariumissa käyntiin, koska säännöllisessä käytössä se lisää riskiä sairastua ihosyöpään 75%. Lisäksi ruskettuminen vanhentaa aina ihoa. Jos haluat säästyä rypyiltä mahdollisimman pitkään, vältä UV-säteilyä. On myös hyvä tietää, että solarium on Suomessa kielletty alle 18-vuotiailta. Riski sairastua myöhemmin ihosyöpään on suurempi lapsilla ja nuorilla.

Tärkeää:

  • Aloita kuuri korkeintaan 5 minuutin valolla
  • Älä ota aurinkoa samana päivänä, kun käyt solariumissa
  • Ensimmäisten käyntien jälkeen älä mene valoon uudestaan 48 tunnin kuluessa mahdollisten sivuvaikutusten huomioimiseksi
  • Solariumissa voi käydä korkeintaan 20 kertaa vuodessa

Solariumiin mennessä:
  1. Peseydy päästä varpaisiin, iholla ei saa olla meikkiä tms.
  2. Halutessasi voit kuoria ihon, jotta rusketus kestää pidempään
  3. Älä levitä ihollesi mitään voiteita
  4. Valitse solarium, josta löytyy selkeät suositukset ja modernit laitteet
  5. Tunnista oma ihotyyppisi (herkkäihoisimpien ei tulisi käyttää solariumia ollenkaan)
  6. Noudata suositusaikoja, jotka löydät solariumin seinältä tai henkilökunnalta
  7. Valitse haluamasi laite ja maksa kolikoilla haluamasi aika (laite käynnistyy muutaman minuutin kuluttua maksamisesta)
  8. Mene koppiin, jossa valitsemasi laite ja desinfioi se halutessasi
  9. Voit mennä solariumiin alasti, bikineissä tai alusvaatteisillasi
  10. Levitä tässä vaiheessa halutessasi solariumvoide
  11. Käytä suojalaseja (jos käytät solariumpaikan laseja, desinfioi ne ensin)
  12. Nauti lämmöstä
  13. Viimeisenä desinfioi käyttämäsi välineet
  14. Kosteuta ihoa solariumkäynnin jälkeen 
  15. Älä mene solariumiin kahteen päivään

Muistutukseksi vielä ihotyypit:

I    Palaa todella helposti, ei rusketu
II   Palaa helposti, ruskettuu vain vähän
III  Palaa joskus, ruskettuu hyvin
IV  Palaa harvoin, ruskettuu hyvin


Päätin siis kokeilla solariumia periaatteessa ensimmäistä kertaa. Paikaksi valitsin erään itsepalvelusolkun, koska se on edullinen ja saan räpsittyä siellä kuvia rauhassa. Kaikki koneet ovat Luxuran ja 3 minuuttia solariumissa maksaa 1€. Kopeissa on jakkara, naulakko, pöytä, paperia, desinfiointiaine, peili ja suojalasit.


Paikassa oli valittavissa makuulaitteita sekä yksi seisomalaite. Päätin valita laitteen, jossa seisotaan (koska olin seissyt aina valohoidoissakin). Maatessa rajoja saattaa syntyä helpommin ja seistessä voi myös halutessaan liikkua helpommin.

Luxura X7

Luxura V5

Paikka oli pieni ja siellä oli myös todella kuuma. Maksettuani laitteesta kipitin levittämään Caribbean Gold Cheers! Sexy Kitten solariumvoidetta, jonka olin ostanut jo aiemmin. Voide tuoksuu aivan karkilta (virallisesti tuoksu on sitruuna-karpalo, mielestäni enemmänkin tuttifrutti). Voiteen tarkoitus on nopeuttaa ruskettumista, syventää rusketusta sekä säilyttää se pidempään. Solariumkosmetiikkaa ei suositella käytettäväksi.

Kaikki tarvittava löytyi yhdeltä seinältä (ohjeet, suositukset, rahanvaihto, maksuautomaatti)

Solariumin riskeistä oli kerrottu selkeästi ja tiedot olivat ajan tasalla

Ensikertalaisen ei tulisi viettää solariumissa 5 minuuttia pidempää aikaa, mutta koska valittavanani oli joko 3 tai 6 minuuttia, annoin UV-säteiden vaikuttaa 6 minuutin ajan. Tässä ajassa ihoni ei myöskään palanut. Ihotyyppini on III.


Astuin laitteeseen ja periaatteessa kaikki sujui ihan mukavasti. Mielestäni oli kivaa, että laitteessa soi musiikki, tosin todella kovalla. Tuuletin toimi myös hyvin. Ainoa ongelma olikin suojalasit! Suojalaseissa ei ollut mitään kumilenkkiä tms, enkä todellakaan ymmärrä, miten kyseisten suojalasien tulisi pysyä koko tarvittava aika paikallaan seisomalaitteessa. Muita suojalasivaihtoehtoja ei ollut missään muissakaan kopeissa, eikä paikassa myyty laseja esimerkiksi automaatissa. Jouduinkin koko ajan käsin varmistelemaan lasien pitävyyttä ja pari kertaa ne pettivät. Olin juuri lukenut solariumvalon vaaroista silmille, joten en ollut erityisen tyytyväinen. Siispä hankkikaa varmuuden vuoksi omat, pysyvät suojalasit, jos haluatte seistä solariumissa!

Heti valosta tultuani iho punoitti lievästi, mutta jo minuuttien päästä iho näytti pikemminkin päivettyneeltä. En olisi uskonnut huomaavani mitään välitöntä eroa, mutta voihan ero johtua solariumvoiteestakin - en suoraan sanoen tiedä. Voiteesta oli ainakin se ilo, että solariumille tyypillinen inhottava tuoksu ei jäänyt iholleni, vaan iho tuoksui hyvältä. Siitä annan tälle solariumvoiteelle ison plussan, vaikka muuta vaikutusta voiteella ei olisikaan.



Jos jatkan solariumissa käyntiä:
  • ensimmäisellä kerralla olen valossa 5 minuuttia
  • pidän kaksi välipäivää
  • seuraavalla kerralla olen valossa 6 tai 9 minuuttia
  • pidän kaksi välipäivää
  • kolmannella kerralla olen valossa 9 tai 12 minuuttia

Älkää missään tapauksessa menkö ensimmäisellä solariumkäynnillänne valoon 20 minuutiksi!

Lisää tietoa löydät täältä: http://www.solariumk18.fi/

Mitä ajatuksia solarium teissä muissa herättää?

2 kommenttia:

  1. Harvinaisen hyvin ja perusteellisesti tehty bloggaus, joka painottaa solariumin vaaroja kiihkoilematta, mutta kuitenkin niin, ettei kenellekään jää epäselväksi, miten haitallista se on niin iholle kuin terveydelle.On hienoa, että olit ymmärtänyt käyttää erikseen solariumiin kehitettyä voidetta, joka kyllä vie hieman solariumin haittavaikutusta ja syventää väriä niin, ettei tule kiusausta olla suositeltua pidempään solkussa, joka on se kaikkein pahin juttu. Yhtä hullua on jäädä "nalkkiin" ja ruveta solarium-nistiksi: Esimerkiksi Englannissa on tavattu teinejä, jotka käyvät jopa solkussa ja aina vaan heistä tuntuu, että he ovat aivan kalpeita! Lääkärit ovat kauhuissaan ja arvelevat, että näille nuorille tulee takuuvarmasti syöpä ja lisäksi - jos elävät edes kolmekymppisiksi, heidän ihonsa muistuttaa 100 -vuotiaan mummon ihoa. Kiitos - esimerkillinen postaus, jolle taatusti kaikki muutkin alan ammattilaiset nostavat hattua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Paljon kiitoksia palautteesta! UV-säteilyhän tosiaan vanhentaa ihoa huomattavasti, mutta nuoret eivät aina tule ajatelleeksi sitä, koska vaikutukset näkyvät vasta myöhemmin. Solarium turvallisesti käytettynä voi kuitenkin antaa kivan päivetyksen esimerkiksi elämän suurempiin juhliin, kuten häihin tai valmistujaisiin. :)

      Blogini tauko on loppumaisillaan ja pian kirjoittelen taas uusia juttuja. Minulla on mietittynä jo seuraavat kolmekymmentä kirjoitusta valmiina ja kuvaan niitä varten nyt sunnuntaina. Toivottavasti viihdyt jatkossakin blogini seuraajana. :)

      Poista